O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

Промоција књиге "Епопеја у камену", Славице Стефановић

У среду, 8. јуна 2016. године у 18 сати у Народном музеју Ужице (у Легату сликара Михаила Миловановића) је oдржана промоција књиге "Епопеја у камену" (јавни споменици и спомен-обележја ратова Краљевине Србије 1912-1918 у златиборском крају), аутора Славице Стефановић, музејског саветника Народног музеја Ужице. О књизи су говорили: Боса Росић, етнолог, музејски саветник у пензији  и Петар Арбутина, директор издаваштва Службеног гласника. 

У промоцији су учествовали и ученици музичке школе "Војислав Лале Стефановић",  као и матурант Ужичке гимназије, Стефан Јевтовић. 

sa promocije knjige epopeja u kamenu slavice stefanovic 1.jpg sa promocije knjige epopeja u kamenu slavice stefanovic 2.jpg sa promocije knjige epopeja u kamenu slavice stefanovic 3.jpg sa promocije knjige epopeja u kamenu slavice stefanovic 4.jpg sa promocije knjige epopeja u kamenu slavice stefanovic 5.jpg sa promocije knjige epopeja u kamenu slavice stefanovic 6.jpg sa promocije knjige epopeja u kamenu slavice stefanovic.jpg

Ви сте овде: Насловна Промоција књиге "Епопеја у камену", Славице Стефановић

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.