O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

Изложба: Вишовина, Крива Река (некропола бронзаног и гвозденог доба)

У Музеју на отвореном "Старо село" у Сирогојну отворена је 30. јула 2016. године у 13 сати  изложба "Вишовина, Крива Река (некропола бронзаног и гвозденог доба) чији су аутори стручњаци Народног музеја из Ужица и Музеја на отвореном "Старо село" у Сирогојну: мр Љиљана Мандић, музејски саветник Народног музеја Ужице, Светлана Ћалдовић, виши кустос Музеја на отвореном "Старо село" у Сирогојну и Зоран Домановић, документариста и фотограф Народног музеја Ужице. 

"Заједничка истраживања колега из Народног музеја из Ужица и Музеја на отвореном "Старо село" у Сирогојну у проучавању села на територији Општине Чајетина у овој едицији посебно место дала су Кривој Реци са посебним освртом на познату и изузетно значајну некрополу из периода бронзаног и гвозденог доба на локалитету Вишовина." (из предговора аутора изложбе) 

  otvaranje izlozbe visovina kriva reka 2.jpg otvaranje izlozbe visovina kriva reka 3.jpg otvaranje izlozbe visovina kriva reka 4.jpg otvaranje izlozbe visovina kriva reka 6.jpg otvaranje izlozbe visovina kriva reka.jpg plakat izlozbe.jpg  

Ви сте овде: Насловна Изложба: Вишовина, Крива Река (некропола бронзаног и гвозденог доба)

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.