O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

Изложба "Деконструкције"

У петак, 25. новембра 2016. године отворена је изложба цртежа и графика, "Деконструкције", Јелене Петровић. 

"Млада уметница се овде представља серијом графика – литографија и цртежа који су настајали у периоду 2010 – 2015. година и током тих година њено истраживање феномена експлоатације тела у модерној фотографији, доводи  до настанка серије радова у којима доминира људска фигура.

У средишту тога процеса постављена су етичка питања и однос света и човека. На радовима су приказани кројеви женских фигура; њихово (бесмислено) колажирање јасно алудирајући на новопрокламоване естетске вредности. Често их остављајући без лица уметник је имао намеру да на тај начин створи асоцијацију на животну збиљу. Деконструкцијом“ самог човека у својим радовима она је желела да укаже на дезинтеграцију савременог друштва, те саме личности као његове основне ћелије.

 Представљајући Јелену Петровић и њену изложбу "Деконструкције" Народни музеј Ужице покушава да нађе још један начин да се савремена графичка продукција креативно подстакне, професионално афирмише као и критички вреднује, односно да као установа културе највишег ранга помогне младим уметницима да развију своје вештине презентације уметничког дела, као и  само разумевање тренутка у коме та  дела настају." 

sa otvaranja izlozbe dekonstrukcije 1.jpg sa otvaranja izlozbe dekonstrukcije 2.jpg sa otvaranja izlozbe dekonstrukcije 3.jpg

Ви сте овде: Насловна Изложба "Деконструкције"

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.