O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

Изложба: "Вишовина Крива Река (некропола бронзаног и гвозденог доба)" у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини

У понедељак,30. јануара 2017. године је у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини отворена изложба "Вишовина - Крива Река (некропола бронзаног и гвозденог доба)", аутора мр Љиљане Мандић, Светлане Ћалдовић и Зорана Домановића. Изложбу је отворила Снежана Ђенић, директор библиотеке "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини. Изложба је резултат рада теренских и музеолошких истраживања стручњака Народног музеја из Ужица и Музеја на отвореном "Старо Село" у Сирогојну. Пројекат  је финансирало Министарство културе и информисања  Републике Србије. 

  Вишовина је значајан археолошки локалитет чије је ископавање вршио 1952. године археолог др Драга Гарашанин. 
У хумкама бронзаног и гвозденог доба на Вишовини откривени су ретки налази металног појаса, различити облици керамике, накита и оружја гвозденог доба. Изложбу прате едукативни панои на којима је реконструисана одећа и накит, као и оружје ратника VI века пре наше ере.

  img_0248.jpg img_0252.jpg img_0262.jpg

Ви сте овде: Насловна Изложба: "Вишовина Крива Река (некропола бронзаног и гвозденог доба)" у библиотеци "Љубиша Р. Ђенић" у Чајетини

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.