O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

Изложба: "Вишовина" Крива река и "Равни луг" Пилатовићи - некрополе бронзаног и гвозденог доба

У уторак, 7. марта 2017. године у 19 часова у Народном музејау Ужице отворена је изложба "Вишовина" Крива река и "Равни Луг" Пилатовићи, некрополе бронзаног и гвозденог доба", аутора мр Љиљане Мандић, Светлане Ћалдовић и Зорана Домановића. Изложба је резултат рада теренских и музеолошких истраживања стручњака Народног музеја из Ужица и Музеја на отвореном "Старо Село" у Сирогојну.

 Вишовина је значајан археолошки локалитет чије је ископавање вршио 1952. године археолог др Драга Гарашанин. 
У хумкама бронзаног и гвозденог доба на Вишовини откривени су ретки налази металног појаса, различити облици керамике, накита и оружја гвозденог доба. Изложбу прате едукативни панои на којима је реконструисана одећа и накит, као и оружје ратника VI века пре наше ере.

Делом изложбе „Равни Луг Пилатовићи, некропола бронзаног и гвозденог доба“, Народни музеј из Ужица представља резултате теренских и музеолошких истраживања археолошког и документационог одељења овог Музеја.

Овом изложбом Народни музеј из Ужица отвара богату грађу из депоа Народног музеја, која  открива  посебну  проблематику некропола бронзаног и гвозденог доба на територији ужичког региона  и утицаје са ширих европских  простора крајем III миленијума до VI века пре наше ере.      

Постер - презентација са реконструкцијама начина сахрањивања, одеће, накита и оружја прати изложбене експонате који су откривени 70-их година приликом ископавања еминентног археолога Народног музеја из Ужица др Михаила Зотовића. 

Посетиоци имају могућност да се упознају са обичајем приликом сахрањивања у праисторијским хумкама у овом прилично дугом периоду који траје преко хиљаду петсто година на некрополи Равни Луг, са карактеристикама археолошког материјала који је откривен, као што су различити облици урни, керамика као гробни прилог, разноврстан накит и оружје  које је припадало  значајном делу популације у једном времену. 

  sa otvaranje izlozbe visovina kriva reka i ravni lug pilatovici  1.jpg sa otvaranje izlozbe visovina kriva reka i ravni lug pilatovici  2.jpg sa otvaranje izlozbe visovina kriva reka i ravni lug pilatovici  3.jpg sa otvaranje izlozbe visovina kriva reka i ravni lug pilatovici  4.jpg sa otvaranje izlozbe visovina kriva reka i ravni lug pilatovici  5.jpg sa otvaranje izlozbe visovina kriva reka i ravni lug pilatovici  6.jpg  

 Ви сте овде: Насловна Изложба: "Вишовина" Крива река и "Равни луг" Пилатовићи - некрополе бронзаног и гвозденог доба

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.