O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

Изложба фотографија Александра Павловића, "Стварност асамблажа"

У уторак, 14. марта 2017. године у 19 сати, у Јокановића кући је отворена изложба фотографија Александра Павловића из Ужица, под називом „Стварност асамблажа“.

Аутор је дипломирани историчар уметности, који се након студија посветио истраживачком раду на пољу теорије и историје уметности, и на теоријском и практичном имплементирању фотографије у друге визуелне медије. Добитник је већег броја међународних признања за фотографију.

Своје фотографије и снимке уступа званичним друштвеним страницама у сврху промоције културних манифестација и заштите природе.

Аутора је представила Катарина Доганић Мићуновић, виши кустос Народног музеја Ужице, а о изложби је говорио и отворио је, Велимир Поповић, академски сликар и теоретичар уметности из Ужица.

   sa otvaranja izlozbe fotografija stvarnost asamblaza 1.jpg sa otvaranja izlozbe fotografija stvarnost asamblaza 2.jpg sa otvaranja izlozbe fotografija stvarnost asamblaza 3.jpg sa otvaranja izlozbe fotografija stvarnost asamblaza 4.jpg sa otvaranja izlozbe fotografija stvarnost asamblaza 5.jpg stvarnost asamblaza.jpg  

Ви сте овде: Насловна Изложба фотографија Александра Павловића, "Стварност асамблажа"

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.