O музеју

Прва зграда НМУ са перголом у периоду 1953-1961. год.Народни музеј Ужице (НМУ), регионални je музеј надлежан за територију осам општина Златиборског округа (Ужице, Бајину Башту, Косјерић, Пожегу, Ариље, Чајетину, Нову Варош и Сјеницу). Формиран је 12. јула 1946. год., најпре као Музеј устанка 1941. Решењем Народног одбора Титово Ужице од 29. априла 1963. год. основан је Народни музеј, у чији су састав ушли Музеј устанка 1941. и Завичајни музеј, чија се збирка постепено формирала. Одлуком СИЗ-а културе, а на предлог друштвено-политичких организација града, Народном музеју је 22. јуна 1979. год. пренет на управљање и коришћење спомен-комплекс на Кадињачи. Од 1. јануара 1991. до 21. октобра 2002. год. споменик Кадињача пословао је као самостална установа. Поново улази у састав НМУ 2002. год.  

НАСТАВИ ЧИТАЊЕ...

Отварање обновљене Ружића чесме

У оквиру програма обележавања Дана града Ужице, у среду 10. октобра 2018. године у 12 сати у Велики парком свечано је отворена обновљена Ружића чесма. На овај начин обележена је и стогодишњица од смрти Доброслава Ружића (гимназијски професор, књижевник, сенатор, државни саветник, министар који је око 20 година живео и радио у Ужицу), који је са својом супругом Олгом  подигао чесму у Великом парку. 

На отварању обновљене Ружића чесме говорили су: заменик градоначелника Града Ужица Немања Нешић, као и унук Доброслава Ружића. У програму су учествовали и чланови хора "Златиборска вила" са  диригентом Тијаном Видаковић, као и Медицинска школа са професорком Оливером Шопаловић и ученицима Ивоном Тејић, Јасном Козицом и Алексом Тошићем. 

  ruzica cesma otvaranje 1.jpg ruzica cesma otvaranje 10.jpg ruzica cesma otvaranje 2.jpg ruzica cesma otvaranje 3.jpg ruzica cesma otvaranje 4.jpg ruzica cesma otvaranje 5.jpg ruzica cesma otvaranje 6.jpg ruzica cesma otvaranje 7.jpg  


Ви сте овде: Насловна Отварање обновљене Ружића чесме

Кадињача

Јокановића кућа

Хидроелектрана

Завичајни музеј Н.В.