Актуелно

Дан младости

Од 1945. године, по одлуци Централног комитета Савеза комунистичке омладине Југославије, 25. маја се прослављао рођендан доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.  Том приликом Титу би била уручивана штафета, касније позната као штафета младости. Прву штафету Тито је примио у Загребу, а све остале до 1956. године испред Белог двора у Београду, чему је претходио свечани дочек штафете на Тргу републике. Од 1956. године Тито ће последње носиоце штафета примати на стадиону ЈНА у Београду, а свој рођендан ће везати за дан младих, па ће тако 25. мај почети да се обележава као Дан младости.

Штафете су се делиле на републичке, регионалне и локалне. Са почетком обележавања Дана младости Тито ће уместо више републичких штафета примати само једну савезну, која ће постати симбол свих осталих штафета. Последњу штафету Тито је примио 1979. године. На дан Титове смрти 4. маја 1980. године, Штафета младости направљена поводом његовог 88. рођендана, затекла се у Хрватској и положена је на Титов одар у Скупштини СФРЈ.

Штафета младости ношена је и после Титове смрти, све до 1987. године, а предавала се испод портрета Јосипа Броза, председнику Савеза социјалистичке омладине Југославије на стадиону ЈНА.  Наредне 1988. године Савез социјалистичке омладине Југославије укинуо је приредбе слета и саму манифестацију Дан младости.

На слици, Титова соба, део сталне поставке „Ужичка република 1941.“ у Народном музеју Ужице.