Актуелно

In Memoriam: Милоје Мићо Мандић

[ppgallery path=“vesti/47″]

У понедељак 24. фебруара 2014. навршава се 40 дана од смрти нашег драгог колеге, музејског саветника, Милоја Миће Мандића.

Преко 30 година радио је у области културе дајући велики допринос расветљавању културно-историјске прошлости, пре свега,  ужичког  краја.

Завршио је историју уметности са археологијом на Филозофском факултету Универзитета „Св. Кирил и Методиј“ у Скопљу, а апсолвирао на постдипломским студијама из средњовековне археологије на Филозофском факултету у Београду.

Учествовао је у многобројним археолошким истраживања у Македонији, Пољској, Словенији, Србији, у почетку  као сарадник истраживач, а касније као руководилац научно-истраживачких пројеката. Са стручним радовима учествовао је на више научних скупова у земљи и иностранству.

Његова стручна активност обухватала је бројне и разноврсне радове у музејској делатности. У току рекогносцирања терена евидентирао је многобројне археолошке локалитете југозападне Србије. Упорно се борио за изналажење материјалних средстава за заштиту археолошких налазишта. Као руководилац археолошких ископавања укључивао је у рад младе истраживаче и студенте, којима  је често био консултант и ментор. Активност му је била усмерена на систематизовање и сређивање богате археолошке збирке и стварању стручне документације. Руководио је  музејским  документационим одељењем у оквиру Народног музеја Ужице.

Био је  дугогодишњи уредник часописа Ужички  зборник у издању Народног музеја Ужице. Бавио се и ликовним уређењем више публикација, каталога и монографија

Урадио је више тематских археолошких изложби. Један је од аутора сталне музејске  поставке Ужице настанак и развој и поставке одељења Завичајног музеја Нова Варош, у оквиру Народног музеја Ужице. За поставку легата сликара Михаила Миловановића, Народни музеј Ужице добио је награду Михаило Валтровић, а допринос колеге Мандића у његовој реализацији био је  огроман.

Аутор је идејног решења споменика војводи из Првог и Другог српског устанка, Михаилу Радовићу у селу Равни, крај Ужица.

Поред низа стручних радова објављених у часописима и монографијама, колега Мандић је објавио и  збирку песама Сутра не доноси мир.

За собом је оставио резултате трајне научне вредности.

 Многобројне колеге и пријатељи увек ће га се радо сећати као свестраног, комуникативног и  надасве – човека отвореног духа.

                                                                                                                                                   Радивоје Папић