Актуелно

Изложба „50 објеката Модерне Ниша 1930-1970.“

У уторак, 1. априла 2014. у 19 часова у Галерији Јокановића куће је отворена изложба „50 објеката модерне Ниша 1930-1970.“, аутора архитекте Александра Кековића, продукције Друштва архитеката Ниша.  

Изложба под називом „50 објеката модерне Ниша 1930-1970“ је занимљиво и драгоцено дело архитекте, проф. др Александра Кековића. Ова изложба је, према замисли аутора, прва од четири планиране изложбе које имају сврху да прикажу искуство и градитељску баштину насталу у периоду од ослобођења Ниша до данас.

Радећи изложбу аутор је из огромне документације посвећено, детаљно и професионално изабрао примере који на најбољи начин илуструју како архитектонски тако и друштвени, економски и културни развој града. Имајући у виду сложеност материјала који презентује аутор је изложбу засновао на низу претходних студија које обрађују карактеристичне периоде у развоју архитектуре и које је, на срећу струке, делом успео да публикује.

Првенствена улога ове изложбе је да понуди информацију о градитељској и културној прошлости Ниша, која ни мало не заостаје за архитектонским остварењима остатка државе.

Секундарни утисак ове изложбе је пожртвовање и марљивост аутора који је прикупио и прегледао невероватну количину материјала и начинио изложбу која је есенција архитектонске историје једног од најважнијих градова у Србији.

Очекујем да ће ова изложба допринети естетском васпитању у области архитектуре са надом да ће се, ако будемо марљиво радили, као резултат појавити писмени и свесни грађани који ће знати да широм отворених очију посматрају и вреднују грађени свет око себе.

Архитекта Александар Кековић, поред успешног рада на проучавању историје архитектуре и грађења, активно се бави архитектонским пројектовањем, иступа у јавности бранећи интересе добре архитектуре, ангажован је у стручним асоцијацијама, наставник је на Архитектонско-грађевинском факултету у Нишу, у свему пажљиво извршавајући на најбољи начин тешку и важну улогу узорног интелектуалца.

Ова изложба је део циклуса који има за сврху да домаћој јавности презентује другачији систем вредности у односу на онај који смо принуђени да живимо. Квалитетом онога шта је саградио, написао и свеукупним ангажовањем архитекта Александар Кековић је пример који треба препоручити.

                                                                                               др Душко Кузовић дипл. инг. арх.

[ppgallery path=“vesti/51″]