Актуелно

Изложба Драгана Томановића „Анђеоски образи Хиландара“ у Трeбињу

У Музеју Херцеговине, значајној институцији културе која баштини богато културно наслеђе, 6. јуна 2024. године, отворена је изложба поетичног назива „Анђеоски образи Хиландара“, аутора Драгана Томановића. Изложба је била саставни део вечерњег програма представљања монографије „Краљ Милутин. Владар на раскршћу светова“ (издање Задужбине Светог Манастира Хиландара), која је добила три престижне награде за историографски подухват.

Изложба и представљање књиге о краљу Милутину, другом хиландарском ктитору, чинили су једну изузетну целину која је херцеговачкој публици донела слојевите хиландарске вредности. О књизи су надахнуто говорили, директор Задужбине, Миливој Ранђић и др Даница Поповић, истичући да управо она представља прекретницу у сагледавању личности краља Милутина.

У галеријском простору Музеја Херцеговине који одише племенитишћу и топлином камена, изложено је тридесет монашких портрета који су потекли из даровите руке сликара конзерватора, Драгана Томановића, насталих током његовог професионалног боравка у у Хиландару. Тема изложбе је привукла бројне посетиоце који су осим визуелне прилике да из одабране визуре сагледају феномен монаштва, били у могућности да поставе одређена питања самом аутору.

Изложбу портрета хиландарских монаха отворила је Гордана Гаврић, саветник директора Задужбине Светог Манастира Хиландара, истичући да аутор у свом раду трага за невидљивим храмом, оним који у својој души гради и Богу узноси сваки монах. Нагласила је да је Томановић у сликарском приступу близак старим зографима који се на својим делиме не потписују јер стварају захваљујући божанском надахнућу. Томановић у први, рекли бисмо и једини план, ставља монахе, „оне који су од свега одвојени и са свима сједињени”. Директор Музеја Херцеговине, Ивана Грујић, подцртала је значај гостовања заједничког програма Задужбине и Музеја, на територији којом је у средњем веку управљала велика краљица, монахиња и светитељка, Јелена Анжујска, мајка Светог краља Милутина. Подршку промоцији књиге и изложби „Анђеоски образи Хиландара“, својим присуством је пружила и директор Музеја Ужице, Славица Стефановић, са жељом да се међуинституционална сарадња настави, на добробит читаве наше заједнице.