Актуелно

Изложба Драгана Томановића „Анђеоски образи Хиландара“ у Тршићу

У оквиру завршне свечаности 90. Вуковог сабора у Тршићу, у Научно-образованом центру „Вук Караџић“, отворена је изложба цртежа Драгана Томановића, сликара-конзерватора Народног музеја Ужице, коју су посетили Његова Светост Патријарх српски Господин Порфирије и Његово Преосвештенство Епископ шабачки Господин Јеротеј.

Из даровите руке и посебног духовног сензибилитета аутора, Драгана Томановића, проистекло је тридесет монашких портрета, насталих током његовог дугогодишњег боравка у Хиландару, а поводом његовог професионалног ангажовања на конзервацији и рестаурацији фресака. Тема изложбе је привукла бројне посетиоце.

Изложбу портрета хиландарских монаха отворила је Гордана Гаврић, саветник директора Задужбине Светог Манастира Хиландара, која је истакла да је Драган Томановић окренут суштаственим вредностима и да сведеним цртежом монашких лица, пажњу посматрача фокусира на карактерне црте лица, посебно на очи, у којима се сажимају врлине кротости, чистоте, духовне љубави, смерности и мудрости. Такође је нагласила да Драган Томановић у Хиландару трага за невидљивим храмом, оним који у својој души гради и Богу узноси сваки монах. „Окружен оним делима које савремена наука о уметности назива уметничким, стручно и духовно зна да су сва она стварана искључиво у славу Бога и да није било хиландарских монаха, анђеоских образа, да их више од осам векова чувају и да са њима живе у молитвама, не би било ни такве категоризације. У Манастиру Хиландару који се због својих универзалних вредности и изузетно високих стваралачких домета у различитим областима, налази на Унесковој листи светске природне и културне баштине, Томановић се на свом стваралачком путу креће од конзервације до невидљивог храма. Нека изложба поетичног и дубоког значења „Анђеоски образи Хиландара” буде његово скромно уздарје великом, узвишеном и посвећеничком хиландарском путу“.

Аутор портрета хиландарских подвижника о свом боравку и стваралачком надахнућу у Хиландару казује следеће: „Радећи на конзервацији фресака и рестаурацији уметничких предмета, био сам у прилици, живећи живот потпуно различит од уобичајеног, да уз монахе спознам димензију монашког подвига, да срцем разумем значај послушања и загрљај монаха са анђелима. Један од њих ми је у мојој запитаности шта је есенцијална суштина монаха, језгровито рекао: „Монаси су образи анђеоски“. То ми је помогло да боље разумем слојевитост њихових подвига, неухватљивост њихових кретњи док смерно пролазе одајама или манастирском портом, са молитвама које само они чују. Надам се да ће ови цртежи у Србију донети макар део хиландарског духа и простора јер је Хиландар „вековна и лековита прича о српском народу који стреми духовним висинама“.

Изложба „Анђеоски образи Хиландара“ коју прати каталог,  реализована је захваљујући изузетној сарадњи са Центром за културу „Вук Караџић“ у Лозници.