Актуелно

Изложба „Говор душе“ Народног музеја Ужице у Музеју на отвореном „Старо село“ Сирогојно

Изложба „Говор душе“ Народног музеја Ужице, аутора музејског саветника – етнолога Дијане Ристовић, отворена је у Дворани Музеја на отвореном „Старо село“ Сирогојно у петак 3. јуна 2022. године. Сарадник на изложби је Мира Ћуковић, конзерватор. Присутнима се обратила Светлана Ћалдовић, директорка Музеја на отвореном, а изложбу је отворила Снежана Томић, музејски саветник – етнолог Музеја.

У периоду између два светска рата, љубавна осећања, због строгог патријархалног васпитања нису смела слободно и отворено да се изражавају, поготово у сеоској средини. Због тога су људи покушавали да на неки други, опипљивији начин, искажу шта осећају према некоме. Мудри људи су говорили да кроз живот са собом носимо оно што имамо у глави и оно што рукама умемо да направимо. Деловање руку је често био одраз нашег срца, наше душе. 

Како су то радили наши преци, момци и девојке, поготово у сеоским срединама Западне Србије, показују нам специфични предмети које поседује Народни музеј Ужице, а то су ручне преслице и марамице са навезеним стиховима. (из текста каталога „Говор душе“)

Сви заинтересовани посетиоци могу погледати изложбу до 22. јула 2022. године.