Актуелно

Изложба „Говор душе“ Народног музеја Ужице у Музеју у Пријепољу

Изложба „Говор душе“ Народног музеја Ужице, аутора музејског саветника – етнолога Дијане Ристовић, отворена је у Музеју у Пријепољу. Присутнима су се обратили Асим Бећировић, директор Музеја у Пријепољу, Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, Дијана Ристовић, ауторка изложбе и Станко Кијановић, председник Скупштине општине Пријепоље, који је ову изложбу и отворио. Прикладне композиције на свирали извео је Лука Видаковић.

У периоду између два светска рата, љубавна осећања, због строгог патријархалног васпитања нису смела слободно и отворено да се изражавају, поготово у сеоској средини. Због тога су људи покушавали да на неки други, опипљивији начин, искажу шта осећају према некоме. Мудри људи су говорили да кроз живот са собом носимо оно што имамо у глави и оно што рукама умемо да направимо. Деловање руку је често био одраз нашег срца, наше душе. 

Како су то радили наши преци, момци и девојке, поготово у сеоскикм срединама Западне Србије, показују нам специфични предмети које поседује Народни музеј Ужице, а то су ручне преслице и марамице са навезеним стиховима. (из текста каталога „Говор душе“)

Изложба ће бити отворена за посетиоце наредних месец дана.