Актуелно

Изложба посвећена стваралаштву архитекте Михајла Митровића

У четвртак, 27. марта 2014. године у 13 часова у Народном музеју Ужице је отварање изложбе посвећене стваралаштву архитекте Михајла Митровића. 

Архитекта, професор др. Михајло Митровић је свој стручни и друштвени статус стекао искључиво професионалним ангажовањем за цртаћим столом, на градилишту, за писаћом машином, бележећи пером градове света, у стручним организацијама и својим друштвеним ангажманом увек заступајући интересе добре архитектуре.

Његова каријера је почела накод Другог светског рата, када је у простору високог притиска између два једноумља, источног и западног, са својом генерацијом нашао храбрости, знања и мудрости да обликује архитектуру која је користила моћни талас Модерне преводећи је на језик локалне друштвене и културне традиције.

Посматрајући у целости градитељски, архитектонски, списатељски, новинарски, стручни и друштвени производ архитекте Михајла Митровића, видећемо да је то планина коју је зрно по зрно, са своје две руке, пред нашим очима, саградио човек.

Ову изложбу би требало схватити као илустрацију система вредности значајно другачијег од оног који смо тренутно принуђени да живимо. Овај систем вредности је издржао многобројне провере времена и људских нарави и може да буде добар путоказ садашњим и будућим генерацијама како треба градити себе, струку и живот око себе.

Захваљујем се Музеју науке и технике на уступљеном материјалу и Народном музеју Ужице на конзерваторским интервенцијама којима је део материјала поново стављен у функцију и на труду и раду при приређивању ове изложбе.“

                                                                                                   др Душко Кузовић, дипл. инг. арх.

  [ppgallery path=“vesti/50″]