Актуелно

Комеморација на Кадињачи

Бранећи Ужичку републику од Немаца, 29. новембра 1941. на брду Кадињачи погинули су борци Радничког батаљона, Орашке чете и Посавског партизанског одреда. Њима је поводом 70 година од битке на Кадињачи државном комеморацијом одата почаст.

На комеморацији се окупило више стотина житеља ужичког краја и потомака жртава. Њима су се обратили: изасланик председника Републике, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић, министар просвете Жарко Обрадовић и градоначелник Ужица Јован Марковић.

У пригодном уметничком програму учествовали су глумци позоришта из Београда и Ужица и хор из Београда. Редитељ програма био је Јован Ристић.

Прошло је седам деценија од тада, а историја је запамтила да је Ужичка република била једина слободна територија у окупираној Европи.

„Многи данас умањују истину о страдању српског народа у борби против фашизма. Сећање на страдалнике нас обавезује да бранимо свој интегритет: Европа не сме значити и одустајање од националних интереса“, нагласио је министар Обрадовић.

[ppgallery path=“vesti/11″]