Актуелно

Конзервација и рестаурација заборављених икона

У току је рад на пројекту Народног музеја у Ужицу  под називом “Испитивачки и сликарски, конзерваторско-рестаураторски радови на иконама са иконостаса цркве Вазнесења Христовог у Рогачици, (општина Бајина Башта)“ који финансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Пројекат је одобрио Завод за заштиту споменика Краљево, који је и са својим стручним тимом у надзору целог пројекта. Испред  Завода за заштиту споменика Краљево је сликар рестауратор саветник Душан Јовановић и историчар уметности Чедомир Бачкуља.

Овим пројектом је  планирана конзервација 23 иконе са иконостаса цркве у Рогачици посвећеној Вазнесењу Христовом. Садржај програма обухвата конзервацију, заштиту икона, њихову презентацију као и обраду техничке и фото документације.

У овај пројекат је укључен и Републички завод за заштиту споменима из Београда са физичко – хемијском анализом.

Руководилац је виши сликар – рестауратор Народног музеја Ужица Драган Томановић, а на пројекту учествују и сликари Владимир Миловановић, Милена Стефановић, Драган Ристић, сарадник Андреј Томановић и историчар уметности Драгиша Милосављевић.

Завршетак радова је планиран до краја текуће године. Пројекат је од изузетног културолошког значаја, а посебно је битно нагласити да заштита и поштовање икона из половине 19. века  представља велики допринос очувању културне баштине ужичког краја, али и целе Србије.

Пре конзервације

У току чишћења и скидања преслика

Детаљ инкарната Христоса препознатљиво сликартво Димитрија Посниковића

Детаљ чишћења

У току чишћења