Актуелно

КОНЗЕРВАТОРСКО-РЕСТАУРАТОРСКИ РАДОВИ НА ЦАРСКИМ ДВЕРИМА И ИКОНАМА ИЗ ЦРКВЕ-БРВНАРЕ У СЕВОЈНУ

У склопу истраживачког пројекта Народног музеја Ужице и саме обнове спаљене цркве-брвнаре посвећене Сабору Светог арханђела Михаила, у Севојну, указала се потреба за конзервацијом сачуваних царских двери и икона (друга половина 18. века). Пројектом под називом „Конзервација и рестаурација царских двери и икона из цркве-брвнаре у Севојну“ руководио је сликар-рестауратор Драган Томановић, а Министарство културе и информисања Републике Србије је одобрило средства.

Царске двери као и две иконе (Крштење Исуса Христа и Свети пророк Илија) са иконостаса старе цркве-брвнаре у Севојну, представљају изузетно вредно покретно културно добро. С обзиром на то да је црква до темеља изгорела 1996. године, када је уништен и целокупан живопис, иконе представљају важан материјални траг и сведочанство о њој.

Иконе из старе цркве-брвнаре радили су зографи Лазовићи чији је препознатљив рукопис допринео великом културном и верском утицају у ужичком крају у периоду 18. и почетком 19. века. Оне представљају и важан визуелни документ путем ког се могу препознати и анализирати утицаји византијског традиционалног и тада делимично прихваћеног барокног сликарства, што осликава бројне утицаје и промене у друштву и унутар саме цркве као институције.

На царским дверима и иконама Крштење Исуса Христа и Свети пророк Илија, урађена је комплетна рестаурација и конзервација, која је спроведена у више фаза које су обухватиле дезинсекцију, фиксирање, консолидацију дрвеног носача, пломбирање, ретуширање и постављање завршног слоја. За потребе пројекта била је неопходна физичко-хемијска анализа везива и бојеног слоја коју је урадио Републички завод за заштиту споменика културе у Београду, у складу са најсавременијим методама у конзервацији. У фазама консолидације затечен је велики број закивака који су пролазили чак и кроз сликани део икона (преко 40). Иако је овај поступак указивао на покушај да се споје насилно разбијени делови, он је деструктивно деловао на бојени слој.

Конзерваторско-рестаураторски поступак на иконама менторисао је конзерваторски саветник Радиша Жикић из Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду.

Због временског ограничења и сложености посла ангажовани су и спољни сарадници:

проф. др Виолета Цветковска, ретуши

конзерватор Мира Ћуковић, пломбе

Вања Тодоровић, пломбе

Дејан Ивковић, уметничко- столарски послови. 

Приликом славе обновљене цркве-брвнаре у Севојну, 19.09.2015. године, презентоване су царске двери и иконе. Никола Гогић, директор Народног музеја Ужице представио је рад музеја у обнови цркве-брвнаре и рестаурације и конзервације икона, а преосвећени владика Јустин Жички је извршио њихово освећење.

 [ppgallery path=“vesti/78″]