Актуелно

„Култура је женског рода“

У понедељак 8. марта 2021. године поводом светског Дана жена, одржана је online конференцијa „Култура је женског рода“, о положају, значају и улогама жена и женских тема у процесима у култури, коју је отворила Маја Гојковић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка Културе и информисања. Конференција jе реализована путем Zoom платформе у сарадњи Министартва културе и информисања и Color Media Communications.

У оквиру панела Жена за кормилом брода – изазови у области лидерства, учествовала је госпођа Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице. Остале учеснице панела биле су Јелена Медаковић, директорка Музеја града Београда, Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, Јасмина Нинков, директорка Библиотеке града Београда, Марија Костић, директорка Центра за културу и библиотеке општине Кнић и Љиљана Красић, директорка Народног музеја „Топлице“.

Учеснице конференције су акценат свог излагања ставиле на начин на коју се жене боре за равноправност, да ли жене плаћају цену за успехе у свом послу, како мушки пол гледа на пословне успехе жена лидера, какав је положај жена које воде установе културе у великим центрима попут Београда и Новог Сада до мањих градова као што је Ужице, Прокупље и Кнић, који су пројекти и изложбе довеле до веће равноправности жена и мушкараца.

Сви заинтересовани снимак конференције могу погледати на YouTube каналу Color Media Communications https://www.youtube.com/watch?v=WZdt9ON0XEA, агенда је доступна на линку http://communications.rs/kulturajezenskogroda/