Актуелно

Манифестације Музеји за 10 и Европска ноћ музеја 2021

Манифестација МУЗЕЈИ ЗА 10 је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ICOM Србија. Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у 50 градова и места широм Србије, преко 90 музеја и сродних институција, на бројним локацијама припремају разноврсне садржаје. Овогодишња тема, проистекла из теме Међународног дана музеја је: Будућност музеја: нове идеје, нове праксе. Период за нама послужио је као показатељ да музеји могу бити лако прилагодљиви у новонасталим ситуацијама, посебно кроз повећани фокус на дигитализацији и стварању нових облика културног искуства.

Поред сталних поставки у Народном музеју Ужице, Јокановића кући, Меморијалном комплексу Кадињача и Завичајном одељењу Музеја у Новој Вароши, посетиоци ће моћи да погледају две изложбе:

12. маја 2021. године у 13 сати у галеријском простору Јокановића куће биће отворена изложба „Говор душе“ аутора Дијане Ристовић и сарадника Мире Ћуковић. Ово је изложба предмета који су настали из потребе да се на опипљив начин искажу осећања према некоме. Како су то радили наши преци момци и девојке, поготово у сеоским срединама Западне Србије, показују нам специфични предмети које поседује Народни музеј Ужице, а то су ручне преслице и марамице са навезеним стиховима.

15. маја 2021. године у 18 сати у Народном музеју Ужице биће отворена изложба “Извол’те, али отмено” аутора Милодарке Ђајић и Катарине Доганџић-Мићуновић. Изложба представља трпезно посуђе из збирки Народног музеја Ужице, као и посуђе позајмљено из домова Ужичана.

Током трајања манифестације на платоу Народног музеја Ужице биће постављен штанд за продају музејских издања по врло приступачним ценама. Штанд ће бити отворен сваког дана трајања манифестације од 10 до 19 сати.

У суботу 15. маја обележава се 17. Европска ноћ музеја.

Радно време у току манифестације Музеји за 10 и Европске Ноћи музеја:

Народни музеј Ужице: – 10-20 сати; – Европске Ноћи музеја: 10-22 сати

Јокановића кућа: – 10-18 сати; – Европске Ноћи музеја: 10-22 сати

Меморијални комплекс Кадињача: – 10-18 сати; – Европске Ноћи музеја: 10-18 сати

Завичајно одељење Нова Варош: – 10-18 сати; – Европске Ноћи музеја: 10-18 сати

Током трајања Манифестације улаз ће бити бесплатан.

Програми ће се реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести COVID 19.