Актуелно

Министарка културе и информисања Маја Гојковић отворила изложбу “Накит кроз време – непролазна лепота и мајсторство“

Данас је у Народном музеју Ужице поводом 75 година рада Музеја, отворена изложба „Накит кроз време – непролазна лепота и мајсторство“, аутора кустоса етнолога Милодарке Ђајић и кустоса археолога Радмиле Јовић. Изложбу је свечано отворила потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић. Присутне је најпре поздравила Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, која се захвалила министарки на посети и на подршци коју је Министарство културе и информисања годинама уназад пружало Музеју.

Градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић је у свом обраћању подсетила је да је у комплексу музеја мноштво успомена на лепа и тешка времена, које нам говоре о томе кроз шта је све наш народ и овај град пролазио кроз своју историју. „Да бисмо били вредни будућности, морамо познавати своју прошлост, знати шта се на овом тлу дешавало пре нас, јер је на темељима онога што су наши преци стварали саздана наша садашњост и будућност наших потомака.“

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић, отварајући изложбу, истакла је значај поставке који је утолико већи јер Музеј ове године обележава вредан јубилеј – 75 година постојања и рада. „Изложба пред нама, поред своје уметничке вредности, даје и једну ширу историјску и социолошку слику“, нагласила је министарка културе и додала да се кроз начин израде накита може сагледати традиција и историја једне заједнице, као и њен културни развој. „Ова изложба данас сликовит је пример колико културно благо Србија поседује и шта све може да понуди свету“, истакла је министарка и додала да су изложбени предмети жива сведочанства богате традиције и вештине уметности израде накита, од праисторије, преко антике и средњег века, па све до XX века.

Уз стручно вођење ауторки изложбе, министарка Маја Гојковић погледала је изложене експонате, а затим се у Легату сликара Михаила Миловановића уписала у књигу утисака Музеја. Том приликом Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице уручила је захвалницу Министарству културе и информисања Републике Србије за успешну сарадњу и изузетну подршку у раду на очувању и промовисању културног наслеђа. Захвалницу је примила министарка Гојковић, која је потом дала изјаву за медије и уз стручно вођење кустоса историчара, Немање Обрадовића, погледала сталну музејску поставку Легат сликара Михаила Миловановића.