Актуелно

Музејске приче

У оквиру Пројекта „Музејске приче“ у петак 2. октобра 2020. године у просторијама Хисторијског музеја БиХ отворена је изложба под називом „Споменици Другог светског рата са фокусом на Спомен комплекс Кадињача“ као део поставке Народног музеја Ужице. Ово је једна од заједничких изложби у низу које се реализују у оквиру пројекта „Музејске приче“.

Изложба је резултат сарадње Хисторијског музеја БиХ и Народног музеја Ужице. На изложби су приказане фотографије неких од најзначајнијих споменика Другог светског рата, са акцентом на футуристичке споменике Босне и Херцеговине, Србије и Црне Горе. Циљ је да се укаже на амбициозне архитектонске и софистициране споменике, са изузетном симболиком.

У посебном фокусу изложбе је Меморијални комплекс Кадињача, као пример њиховог настанка и развоја, који попут осталих споменика Другог светског рата у себи носи универзалну поруку хероизма и одлучности у борби против фашизма.

Изложба се реализује у оквиру пројекта „Музејске приче“ који реализује град Сарајево у сарадњи са Хисторијским музејом БиХ, Центром за културу „Вук Караџић“ из Лознице и Заводом за заштиту споменика културе из Краљева. Пројекат суфинансира Европска унија из IPA II програма прекограничне сарадње, с циљем јачања културног идентитета БиХ и Србије, кроз подршку музејима као чуварима културно-историјског наслеђа и традиције.