Актуелно

Народни Музеј Ужице добитник међународне награде ISTER IBP

У немачком граду Алену (покрајина Баден-Витемберг) Народном Музеју Ужице додељена награда ISTER IBP АWARDS из области заштите и очувања римског културног наслеђа.

Пројекат ISTER реализује се под окриљем Дунавског транснационалног програма и има за циљ повезивање римског културног наслеђа кроз поновно откривање и креирање мреже римских путева и насеља дуж Дунавског региона, као кључног покретача у промоцији територијалног развоја.

Пројекат који се суфинансира средставима Европске уније, подразумева употребу нових технологија за бољу видљивост и валоризацију културних рута недовољно истраженог и неискоришћеног римског наслеђа и изградњу капацитета институција дунавског региона.

Пројекат превазилази границе земаља дунавске регије, те можемо да очекујемо укључење и повезивање других и нашег региона кроз мапирање и заједнички развој истер и других рута.

У пројекат је укључен велики број пројектних партнера/организација и институција из Немачке, Аустрије, Румуније, Мађарске, Бугарске, Словеније, Босне и Херцеговине, а из Србије Регионална агенција за развој и европске интеграције Београд (РАРЕИ).

На основу препорука РАРЕИ Београд, Народни Музеј Ужице аплицирао је/поднео је пријаву на међународном конкурсу ISTER IBP АWARDS за доделу награде чија је сврха и циљ да се препознају и подрже најбоље међународне иновативне праксе из области заштите, очувања, промоције, валоризације, одрживог коришћења и употребе римског културног наслеђа.

На церемонији доделе награда у Алену, у Немачкој, 23. фебруара 2022. године, проглашени су добитници првих награда, у три категорије:

– Народни Музеј Ужице, у категорији заштите и очувања римског културног наслеђа, пројектом „Заштита и очување римских споменика у лапидаријуму“, (у конкуренцији за доделу награде у овој категорији били су и Царска палата Сирмијум из Сремске Митровице и мађарски Национални музеј са вилом Романа Балаца)

– Народни музеј Алба Јулија из Румуније, у категорији промоције и валоризације римског културног наслеђа,

– Обласна управа Видин, Бугарска, у области одрживо коришћење и развој римског културног наслеђа.

У име Народног Музеја Ужице, награду је у Алену примила директорка, Славица Стефановић.