Актуелно

НОЋ МУЗЕЈА, 18. МАЈ 2024. ГОДИНЕ

САЊА МАРКОВИЋ АНСАМБЛ, КОНЦЕРТ

– ВИРТУЕЛНА ШЕТЊА КРОЗ МУЗЕЈСКЕ ТРЕЗОРЕ

У оквиру програма „Ужице престоница културе“, а поводом Међународног дана музеја и Европске ноћи музеја, „Сања Марковић ансамбл“ гостује у Народном музеју Ужице. Сања Марковић је позната џез композиторка и извођач. Музичко образовање и диплому мастера стекла је на ФМУ у Београду, али је током дужег периода проведеног у САД свој креативни потенцијал усмерила најпре на џез израз. Њен први ауторски албум „Ascension“ (AMA records), који је и продуцирала, био је врло запажен и добио је награду „Спектар” (Хрватска) као најбољи world music албум (2020).

На предстојећем наступу у Народном музеју Ужице, Сања ће са својим ансамблом изводити песме са албума „Ascension“, као и са новог албума који припрема у сарадњи са „Биг Бендом“ РТС-а. Сањина музика представља својеврсну контемплацију о суштини онога што нас чини људима. 

Концерт „Сања Марковић ансамбл“ одржаће се  на платоу Народног музеја Ужице 18. маја 2024. године са почетком у 20 сати.

Поред „Сања Марковић ансамбл“ концертa, посетиоци ће у Ноћи музеја у српској престоници културе у 2024. години бити у прилици да се уз сталне поставке и тематску изложбу Музеја Југославије „Танјуг јавља – рат је завршен“, сусретну и са виртуелном реалношћу. Посредством 3Д наочара моћи ће да се погледа последњи дан рада фабрике оружја и муниције из периода Ужичке републике. Ова презентација је омогућена захваљујући пројекту који је подржан од стране Министарства културе и информисања РС. У пројекту су учествовали Станојка Миливојевић, музејски саветник и Немања Обрадовић, кустос Народног музеја Ужице.

Презентација виртуелне шетње предвиђена је за 18 сати.

Народни музеј Ужице ће 18. маја 2024. године бити отворен од 17 до 24 сата.