Актуелно

Обележена 78. годишњица битке на Кадињачи

У петак 29. новембра 2019. године обележена је 78. годишњица битке на Кадињачи, у којој су борци  Радничког батаљона, Посавци и Орашани 1941. године бранећи одступницу Врховном штабу НОПОЈ-а, партизанским одредима и партизанској болници који су се повлачили из Ужица ка Санџаку, пружили јак отпор далеко надмоћнијем непријатељу. У част погинулих бораца свештенство ужичке цркве служило је парастос, а затим су делегације Владе Републике Србије, Генералштаба Војске Србије, СУБНОР-а Србије, Града Ужице, општине Севојно и многобројне делегације из других градова, политичких странака као и грађани, положили венце на спомен-пирамиду, испод које се налазе посмртни остаци већине бораца изгинулих на Кадињачи.

Присутнима су се обратили државни секретар у Министрству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, представник СУБНОР-а Видосав Ковачевић и градоначелник Града Ужица Тихомир Петковић, након чега је уследио пригодан уметнички програм.

У Спомен-дому  је поводом 4 деценије Меморијалног комплекса отворена изложба „Меморијални комплекс Кадињача-40 година од откривања споменика“. Аутори изложбе су Невена Пантић, виши кустос-етнолог антрополог, Немања Обрадовић, кустос-историчар и Горан Новаковић, кустос-историчар Народног музеја. Изложбу је отворила Славица Стефановић, директор Народног музеја Ужице. Кроз фотографије, документа и тродимензионалне предмете публици је презентован историјат Меморијалног комплекса, а акценат изложбе је на изградњи комплекса, омладинским радним акцијама и свечаном отварању од 23. септембра 1979. године. Меморијални комплекс је свечано отворио тадашњи председник СФРЈ Јосип Броз Тито и том приликом одликовао Раднички батаљон Орденом народног хероја.