Актуелно

Обележена 81. годишњица одбране Ужица у априлском рату 1941. године

 У петак, 15. априла 2022. године, Град Ужице и Народни музеј Ужице обележили су 81. годишњицу одбране Ужица у Априлском рату 1941. године.

Без објаве рата, 6. априла 1941. године, бомбардовањем Београда и других градова, са хиљадама цивилних жртава и великим разарањима, отпочео је немачки напад на Краљевину Југославију. Ужице је било једно од ретких градова где је 15. априла пружен јак отпор немачкој Осмој тенковској дивизији. Бранећи Ужице, заједно са војницима и официрима, гинули су омладинци, старци и жене, људи разних професија и занимања. Према подацима којима располажемо погинуло је 118 особа. На овом месту наредник Милоје Зечевић скочио је на немачки тенк, и противтенковском мином га уништио, као и његову посаду. Тим чином жртвовао је сопствени живот.

На месту где је Милоје Зечевић нашао херојску смрт и где је касније сахрањен, на иницијативу Народног музеја Ужице 2016. године, подигнута је спомен плоча посвећена свим јунацима који су пали у одбрани Ужица 15. априла 1941. На плочи су исклесана њихова имена како би заједно са њиховим херојским делом била сачувана од заборава.

На спомен обележје венце су положиле делегације Града Ужица, градске општине Севојно, СУБНОР Ужице, Градски одбор потомака ратника 1804-1918 Мајор Коста Тодоровић, Месне заједнице Царина, СУБНОР Севојно, Удружење ветерана и ратних инвалида ратова од 1990. до 1999. године Златиборског округа, Социјалистичка партија Србије – градски одбор Ужице. Парастос погинулима служио је свештеник црквене општине Ужице. Присутнима се обратио Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелнице Града Ужице. Програм је припремио и водио Немања Обрадовић, историчар, кустос Народног музеја Ужице.