Актуелно

Отварање изложбе „Говор душе“

У Јокановића кући, 12. маја 2021. у 13 сати, а у оквиру Манифестације „Музеји за 10“, отворена је етнографска изложба „Говор душе“, чији је аутор Дијана Ристовић, етнолог, музејски саветник Народног музеја Ужице. Сарадник на изложби је Мира Ћуковић, конзерватор. Присутне је поздравила Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, која је и најавила програм овогодишње манифестације. Изложбу је отворила Катарина Доганџић Мићуновић, историчар уметности, виши кустос.

У периоду између два светска рата, љубавна осећања, због строгог патријархалног васпитања нису смела слободно и отворено да се изражавају, поготово у сеоској средини. Због тога су људи покушавали да на неки други, опипљивији начин, искажу шта осећају према некоме. Мудри људи су говорили да кроз живот са собом носимо оно што имамо у глави и оно што рукама умемо да направимо. Деловање руку је често био одраз нашег срца, наше душе. 

Како су то радили наши преци, момци и девојке, поготово у сеоскикм срединама Западне Србије, показују нам специфични предмети које поседује Народни музеј Ужице, а то су ручне преслице и марамице са навезеним стиховима. (из текста каталога „Говор душе“)