Актуелно

Отворена изложба „Никола Тесла у свом и нашем времену“

У оквиру манифестације „Музеји за 10“, у четвртак 18. маја у Народном музеју Ужице, отворена је гостујућа изложба Музеја Николе Тесле – „Никола Тесла у свом и нашем времену“.

Присутне је поздравила директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић истичући добру сарадњу ове две установе културе. Ивона Јевтић, директорка Музеја Николе Тесле, укратко је упознала посетиоце са изложбом, као и са заоставштином великог научника и свеукупним радом овог музеја. Изложбу је свечано отворила градоначелница Града Ужица др Јелена Раковић Радивојевић, која је посебно истакла везу Ужица и нашег највећег научника, с обзиром на чињеницу да је хидроелектрана „Под Градом“ на реци Ђетињи у Ужицу, прва хидроелектрана у Србији и међу првима у Европи по Теслиним принципима полифазних струја. Почела је са радом 1900. године. само четири године после хидроелектране на Нијагариним водопадима где су полифазни принципи први пут примењени.

На изложби су приказана лична документа Николе Тесле, реплике одевних предмета, макете лабораторија, као и радни модели неколико најважнијих патената. Поставку прати пројекција филма о животу и раду Николе Тесле и виртуелна шетња кроз његову лабораторију на Лонг Ајленду. Стручно вођење кроз изложбу одржао је Владимир Перић, кустос Музеја Николе Тесле, који је посетиоцима приказао функционисање изложених патената. Изложба је отворена до 16. јуна 2023. године.