Актуелно

Отворена изложба „ТАНЈУГ јавља рат је завршен“ Музеја Југославије у Народном музеју Ужице

У оквиру програма програма „Ужице – Престоница културе Србије” у Народном музеју Ужице отворена је 24. априла 2024. године изложба Музеја Југославије „ТАН‌ЈУГ јавља, рат је завршен.“ На документарним фотографијама велике историјске вредности, публика може да види како је изгледала Југославија непосредно пре и после ослобођења након Другог светског рата.  Аутори изложбе су Радован Цукић и Милица Томић.

Поменуте фотографије које су снимили ТАН‌ЈУГ-ови фото-репортери Петар Обрадовић, Бранко Савић и Исак Коен, регистроване су у скорије време као целина у оквиру обимне фото-грађе Музеја Југославије, а рад на припреми изложбе пратио је и рад на документацији, којом ће читава збирка бити заштићена као културно добро.

Објективом фото-репортера ТАНЈУГ-а забележени су најважнији друштвено-политички догађаји који су се десили у овом периоду, углавном у Београду; скупштинска заседања, посете високих страних делегација, партијске конференције, конференције масовних политичких организација, политички митинзи, параде и дефилеи поводом државних празника. У више фото-репортажа забележене су и активности попут рада на обнови саобраћајница, рашчишћавању рушевина, рада болница и дечјих домова, живота у појединим селима, као и бројна културна дешавања, обнова спортског и фискултурног живота, те репортаже с првих фудбалских и кошаркашких утакмица у ослобођеном Београду, мото-трка и фискултурних слетова.

Присутнима су се обратили Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, Неда Кнежевић, директорка Музеја Југославије. Изложбу је отворила градоначелница Града Ужица, др Јелена Раковић Радивојевић.

У оквиру отварања изложбе наступио је ученик Музичке школе Војислав Лале Стефановић, Лука Марић, уз клавирску сарадњу професорке Весне Дамјановић.

Изложба ТАН‌ЈУГ јавља, рат је завршен биће отворена у Народном музеју Ужице до 30. маја 2024. године.