Актуелно

Отворена изложба „У малом Цариграду – Османско наслеђе из збирки Народног музеја Ужице“

У петак 7. октобра 2022. године у галеријском простору Јокановића куће у Ужицу, свечано је отворена изложба „У малом Цариграду – Османско наслеђе из збирки Народног музеја Ужице“, аутора Катарине Доганџић Мићуновић, вишег кустоса – историчара уметности и Немање Обрадовић, кустоса – историчара Народног музеја Ужице.

Присутнима су се обратили Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, Дивна Марић, првакиња драме ужичког Народног позоришта која је казивала одломак из текста славног турског путописца Евлије Челебије о Ужицу из XVII века, затим Станојка Миливојевић, музејски саветник – историчар, Катарина Доганџић Мићуновић један од аутора изложбе и Драгољуб Стојадиновић, заменик градоначелнице Града Ужица, који је изложбу прогласио отвореном.

„У нашој историографији највише је писано о држави, владарима, министрима, законима, војсци, устаницима, ратовима, дипломатији, али о животу народа, обичног човека, како је живео и чиме се бавио, где је становао, како се одевао, које инструменте је свирао и шта певао мало се зна. Последњих деценија стручњаци из више области, акценат стављају и на ове сегменте историјског наслеђа. Изложени експонати су припадали муслиманским породицама, али у њиховом стварању и изради препритале су се особености аутохтоног православног становништва и културног утицаја освајача и кроз векове сачувани, постали део нашег богатог културног наслеђа.“ – из говора Станојке Миливојевић, музејског саветника – историчара.

Изложбу која је уприличена поводом обележавања прославе Дана Града Ужица, а коју је финансијски подржало Министарство културе и информисања Републике Србије, посетиоци ће бити у прилици да погледају до 18. новембра 2022. године.