Актуелно

Промоција Ужичког издаваштва на 65. Међународном сајму књига у Београду

У организацији Народног музеја и Народне библиотеке Ужице уз подршку Града Ужица, на 65. Међународном сајму књига у Београду, ужичко издаваштво се представило тридесет први пут са 54 издавача и 251 насловом књига и периодике. Промоција ужичких издања одржана је у уторак, 25. октобра 2022. у сали Иво Андрић пред препуним аудиторијумом – пријатељима Ужичанина, представницима Удружења ужичана у Београду, сарадницима, колегама… Присутне је у име организатора поздравила Славица Стефановић, директорка Народног музеја Ужице, а потом се присутнима обратила градоначелница Града Ужица др Јелена Раковић Радивојевић. Она је подсетила да је Ужички крај изнедрио велики број оних који имају запажено место међу књижевним именима. „Поменућу само Милутина Ускоковића, Љубомира Симовића, Милована Витезовића, Љубивоја Ршумовића, Милосава Тешића, Светислава Басару који су оставили непорецив траг. За нас је то разлог више да, у складу са могућностима, дајемо подршку насловима који заслужују да угледају светлост дана.“ Представљена су следећа издања:
1. КРИВА РЕКА НЕКРОПОЛА БРОНЗАНОГ И ГВОЗДЕНОГ ДОБА / Љиљана Мандић, издавач Народни музеј Ужице, о књизи је говорио проф. др. Милош Јевтић.
2. УЖИЦЕ ВИШЕ ОД СВЕГА ШТО ЈЕ БИЛО / приређивач Зоран Јеремић, издавач Народна библиотека Ужице, о књизи је говорио др Бојан Марковић.
3. КРАЉЕВСКИ ВАЗДУХОПЛОВЦИ – УЖИЧКИ ВОЈНИ ОКРУГ 1912-1945. / Александар М. Огњевић, издавач Историјски архив Ужице, о књизи је говорио др Илија Мисаиловић.
4.ПОСВЕТЕ СРПСКИХ ПИСАЦА књ. 2 / Радован Поповић, издавач Удружење Колектив Ужице, о књизи је говорио Зоран Жеравчић.
5. ДОБРОСТИВИ И ЧАСНИ ПУТЕВИ ГОСПОДЊИ / Снежана Ђенић, издавач Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, о књизи је говорио др. Радош Љушић.
6. ТЕКСТИЛНЕ СИРОВИНЕ ЗЛАТИБОРА / Снежана Томић, издавач Музеј „Старо село“ Сирогојно, о књизи је говорио др. Недељко Радосављевић.
7. ОКЛЕТАЦ НА КРИВОЈ ДРИНИ / Митар Јосиповић, издавач Народна библиотека „Милош Требињац“, Бајина Башта.
СУБЈЕЛ / Милијан Деспотовић, издавачи „Свитак“, Пожега и Народна библиотека „Милош Требињац“, Бајина Башта.
ШЉИВОВИЦА / Светислав Тијанић и Љиљана Костић, издавач Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина.
ШКОЛА НА ВАРДИ / Радивоје М. Филиповић, издавачи ОШ „Јордан Ђукановић“, Варда и Народна библиотека „Сретен Марић“, Косјерић.
О књигама је говорио Петар Арбутина, изввршни директор у Сектору за издавачку делатност у ЈП Службени гласник.
9. ПОГЛЕД ИЗА ШТАФЕЛАЈА / Радомир Верговић, издавач Градски културни центар, Ужице.
ПУТ У СВЕТЛОСТ / Душан Старчевић, издавач Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина.
СЛОБОДАН ЉУБИЧИЋ / Зоран Јеремић, издавач Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина, сузидавач: Удружење Колектив Ужице.
СНЕЖАНА КОВАЧЕВИЋ / Зоран Јеремић, издавач Библиотека „Љубиша Р. Ђенић“ Чајетина.

Програм је водила Анђа Бјелић, Народна библиотека Ужице.