Актуелно

Славица Стефановић директорка Народног музеја Ужице добитница “Вукове награде”

У четвртак 10. фебруара 2022. године, у Председништву Републике Србије, Културно-просветна заједница Србије доделила је по 58. пут Вукове награде за изузетан допринос развоју културе у Републици Србији и свесрпском културном простору.

Међу овогодишњим добитницима је и музејска саветница, кустоскиња и директорка Народног музеја Ужице Славица Стефановић, која скоро 30 година ради на пословима музејског наслеђа, заштите и презентације културно-историјске баштине. Од 2008. именована је за руководиоца Меморијалног комплекса Кадињача, а од 2018. године је директорка Народног музеја Ужице.

Руководилац је и неколико вишегодишњих истраживачких пројеката из области заштите музејског и непокретног културног наслеђа, конзервације и дигитализације. У свом досадашњем раду највећи допринос дала је очувању споменичке баштине и заштите културних добара ужичког и златиборског краја, а тиме и већег броја споменика везаних за значајне историјске догађаје и личности од интереса за Републику Србију. Добитница је више награда и признања.