Актуелно

Спомен-соба војводе Петрa Бојовића и нововарошки крај у Великом рату

У четвртак, 1. новембра 2018. године у 16 и 30 сати свечано је отвoрен нови део сталне поставке Завичајног музеја у Новој Вароши под називом „Спомен-соба војводе Петра Бојовића и нововарошки крај у Великом рату.“

 

Ова изложба је допринос  обележавању  стогодишњице  завршетка Првог светског рата.

 

На поставци је изложен следећи материјал: фотографије, документа, тродимензионални предмети,  војна опрема, одликовања, лични предмети који сведоче и објашњавају учешће и допринос војних обвезника и добровољаца нововарошког краја у ратним операција 1914 -1918, као и живот становништва са свим недаћама које је донела аустроугарска окупација: реквизиције основних животних намирница, интернирање у логоре, принудан рад, кажњавање сваке врсте побуне, болести и свеопште сиромаштво. 

 

У делу поставке се налазе и имена изгинулих јунака ослободилачких ратова од 1912. до 1918.год.

 

Кроз велики број информација, реконструисаних делова униформи, одликовања у  Спомен-соби једног од највећих војсковођа Првог светског рата, војводе Петра Бојовића , представљена је верна слика богате биографије од рођења у селу Мишевићи код Нове Вароши 1858. године и смрти у Београду 1945. године,  преко школовања, учешћа у ратовима, војног напредовања, маестралног командовања, часног  витешког живљења.


[ppgallery path=“vesti/179″]