Актуелно

Уметничка колекција хотела „Палисад“

Поводом Дана града, Народни музеј Ужице организује изложбу Уметничке колекције хотела „Палисад“. Отварање изложбе је у петак, 9. октобра 2015. године у 13 часова у Народном музеју Ужице. 

„Уметничка колекција хотела Палисад је приватна уметничка збирка и налази се у власништву ужичанина Василија Мићића, иначе власника поменутог златиборског хотела. Народни музеј Ужице правећи симбиозу приватног власништва и јавне институције је приредио једну несвакидашњу изложбу изузетног квалитета. Презентујући Уметничку колекцију хотела Палисад  у својим просторијама у оквиру прославе  Дана града Ужица, шаље се публици својеврстан сигнал о одређеном идеолошком контексту настајања колекције кроз баштињење али и промоцију исте и скреће се пажња на страст и љубав ка колекционарству из које овај наш суграђанин реализује своју пасију.

     Са циљем да донесе трајни допринос заједници као и да едукативно утиче на садашња и будућа поколења Уметничка колекција хотела Палисад је осмишљена као збирка капиталних уметничких дела српске уметности XX века. Ова репрезентативна колекција садржи ликовне радове уметника као што су Јован Бијелић, Петар Добровић, Сава Шумановић, Бета Вукановић, Стојан Аралица, Паја Јовановић, Марко Челебоновић, Милан Коњовић, Зора Петровић, Сретен Стојановић, Петар Лубарда, Недељко Гвозденовић, Иван Радовић, Милан Миловановић, Урош Предић као и других, односно уметника који су изражавајући сопствену ликовност, а постављајући стандарде свога времена, српску уметност уздигли на завидан ниво, активно учествујући на домаћој, али и европској уметничкој сцени и свим њеним токовима.“

из текста Марка Ђурића, кустоса изложбе, историчара уметности

сарадник на изложби: кустос Драгана Обрадовић, историчар уметности

[ppgallery path=“vesti/81″]