Актуелно

Васкршњи чувари

Васкрс је највећи хришћански празник, којим се прославља Исусово васкрсење из смрти. Спада у ред покретних празника, празнује се после пролећне равнодневнице. Код православних хришћана Васкрс најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја.

Централно место у Васкрсу  има обичај бојења и шарања јаја који се, у нашој традицији, обавља углавном на Велики петак. Хришћанска црква га је релативно касно прихватила. Први пут се бојена јаја помињу у XII веку, а у нашим крајевима у XIV. Турски извори Васкрс називају ,,празником црвених јаја”.

Јаје код многих народа има одређену симболику и приписивана су му разноврсна магијска и ритуална својства. Често се спомиње у митовима о постанку света. У нашој традицији јаје симболише живот. Зато и прво јаје које се боји за Васкрс јесте јаје црвене боје – која је боја крви, те боја живота. То јаје називају чувар, чуваркућа, стражар, страшник, крсташ. По народним веровањима, васкршња јаја, нарочито она бојена у црвено, поседовала су одређена магијска својства. Тако су се сељаци њима „мрсили“, тј. трљали јајима деци образе и умивали их водом у којој су јаја преноћила, а све ради здравља деце.

У Јокановића кући која се налази у саставу Народног музеја Ужице, традиоционално се сваке године одржавају Васкршње радионице на којима ученици основних и средњих школа заједно са кустосима етнолозима музеја шарају и боје јаја различитим техникама. Након дводневних радионица најлепше украшена јаја су део изложбе Васкршњи чувари. На фотографији су неке од радионица које су одржане претходних година.