Легат сликара Михаила Миловановића

Легат сликара Михаила Миловановића (Гостиница, 1879 – Ужице, 1941), отворен је 2003. године у Народном музеју Ужице. Фонд Легата створен је откупом и поклоном уметниковог сина Момчила Миловановића и других дародаваца, a део предмета је из збирки Народног музеја Ужице. Легат презентује уметничку и личну заоставштину Михаила Миловановића, првог академског сликара из ужичког краја, ратног сликара у ослободилачким ратовима Србије 1912–1918. године и скулптора.

Миловановићев реализам, са елементима импресионизма, сецесије, експресионизма и симболизма чини стилски и жанровски разнородан опус.

Михаила Миловановића погубили су партизани 1941. год, након што је неосновано оптужен да је петоколонаш и издајник. Легат је формиран након вишедеценијског залагања Момчила
Миловановића за рехабилитацију имена и дела свог оца Михаила и сакупљања уметникове заоставштине.

За формирање и музеолошку презентацију Легата сликара Михаила Миловановића Народном музеју Ужице 2004. године додељена је награда Музејског друштва Србије „Михаило Валтровић“. Окружни суд у Ужицу донео је 2007. године решење којим се усваја захтев за рехабилитацију и утврђује да је Михаило Миловановић лишен живота као жртва прогона и насиља из политичких и идеолошких разлога.

Поставка Легата је реконструисана 2020. године.